Marko ”Acton” Saarelainen

Graffititaiteilija

”Sain ensikosketuksen graffiteihin yhdeksän vuotiaana ostaessani Twisted Sisterin ”Come Out And Play” äänilevyn. Sitä koristivat The Subterranea Crewin taidokkaat graffitimaalaukset. Näitä jäljittelinkin vuosia kouluvihkoihin jne. Oma uskallus spraypurkkiin tarttumiseen löytyi nelisen vuotta myöhemmin. Sitä seuraavana vuonna perustimme lapsuudenystäväni Roskin kanssa HRC:n ja päätimme, että jonain päivänä olisimme vähintään yhtä hyviä ja tunnettuja kuin silloiset esikuvamme PHC ja THV.

Tyylini on lähellä traditionaalisempaa 80-luvun New Yorkin kirjaingraffitia joka ammentaa sen lisäksi vaikutteita 90-luvun lopun Ruotsin ja Tanskan pioneerien tyyleistä. Kovimmat vaikuttajat ja inspiraation lähteet minulle ovat olleet Seen ja Dero Yhdysvalloista sekä Bates ja Rens Tanskasta. Tärkeintä itse maalaamisessa on virheetön tekninen toteutus sekä tunnistettavuus – teoksen on oltava luettavissa pidemmänkin matkan päästä.

Raw Dealin perustaminen yhdessä yhdeksän muun Suomen eturivin maalarin kanssa oli minulle isoin juttu pitkään aikaan. Näin taitavan porukan parissa on pakko skarpata ja pyrkiä ylittämään itsensä kerta toisensa jälkeen. Raw Deal on porukka, jonka parissa voi sekä oppia uutta että keskittyä ryhmässä työstämään isompia kokonaisuuksia, pääpaino aina yhteisessä päämäärässä eikä pelkästään graffitille tyypillisemmän oman nimen esilletuonnissa.”

acton2

acton3

acton4