Purkutaide on toteuttanut taide- ja kulttuuritapahtumia purkua odottavissa kiinteistöissä vuodesta 2016 lähtien

Vuonna 2010 taiteellinen johtajamme katseli kotikaupunkinsa Keravan keskustan katukuvaa. Tyhjillään tuntui vuodesta toiseen olevan suuri määrä liiketilaa, johon ei ollut enää tarkoitus tulla yrityksiä ennen rakennusten purkua. Sinällään rakennukset vaikuttivat kuitenkin tietyin rajoittein käyttökuntoisilta. Kun taide- ja kulttuurikentän toimijoilla oli samaan aikaan tilatarpeita tuntui kaikkia osapuolia hyödyttävältä ajatukselta lähteä yhdistämään näitä tiloja ja niiden tarvitsijoita.

Ajatus tilojen antamisesta taidetoteutuksen käyttöön ei mennyt aivan helposti läpi. Viiden vuoden idean sinnikkään uudelleen ja uudelleen esittämisen jälkeen pääsimme kuitenkin toteuttamaan sitä. Purkutaide-projekti sai alkunsa. Ensimmäisessä toteutuksessamme teimme Keravan keskustan vanhoihin liikekiinteistöihin pääsääntöisesti omarahoitteisesti 4850m² graffiti- ja katutaideteoksia 106:n seitsemästä maasta olleen taiteilijan kanssa.

Purkutaide on sittemmin jatkanut samalla tiellä ollen aktiivisin ja tunnetuin alansa toimija Suomessa - jopa niin tunnettu, että nimeämme tullaan satunnaisesti luulleeksi yleiskäsitteeksi toimintamallille. Nykyinen "Ihmemaa X"-näyttelymme on yhdestoista Purkutaiteen toteutus. Verkkosivuillemme tullaan tulevaisuudessa päivittämään yhä edemmän historiatietoa myös aiemmista toteutuksistamme.

“Kun perustin Purkutaiteen en olisi varsinaisesti voinut uskoa kuinka pitkälle tulemme konseptin vielä vuosien saatossa viemään. Olen iloinen havaitessani myös muualle Suomeen muiden toimijoiden toimesta syntyvän yhä enemmän meistä inspiroituneita taideprojekteja. Toivottavasti purkukiinteistöjä hyödynnetään tulevaisuudessa mahdollisimman systemaattisesti tällä tavalla. Uskon vahvasti sen olevan kaikkien edun mukaista kiinteistöjen omistajista taiteilijoihin ja toteutusten lähiyhteisöihin.”

- Jouni Väänänen, taiteellinen johtaja, Purkutaide

Mallia haettu kansainvälisistä taideprojekteista

Purkutaiteen aiemmissa toteutuksissa fokus on ollut pääsääntöisesti purettavien kiinteistöjen ulkopinnoissa sekä graffiti- ja katutaiteessa. Viimeisen kolmen vuoden aikana konseptin kehittämiseen on käyty hakemassa mallia Saksasta (”The Haus - Berlin Art Bang”, Berliini, 2017) ja Ranskasta (”Dédale”, Vannes, 2018->). Em. taideprojektien mallin mukaisesti Taiteen kotitalo on aiempia toteutuksia immersiivisempi - teokset ympäröivät katsojansa. Tyhjillään olevien kiinteistöjen ottaminen taide- ja kulttuuritoimijoiden käyttöön on nousussa myös Suomessa.

Hyvinvointi ja yhteisöllisyys merkittävässä roolissa

Taiteen tekemisellä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Purkutaiteen toteutuksiin osallistetaan suunnitelmallisesti taiteen harrastajia myös sosiaalisin perustein.