Taiteilijoille

Huom! Tämä on arkistosivu. Taiteilijat projektiin on valittu kevättalvella 2020.

Keravan Ahjossa on tyhjillään kaupungin omistama viisikerroksinen purkukuntoinen kerrostalo. Talo puretaan aikaisintaan syksyllä 2020 ja kaupunki on antanut sen siihen asti Purkutaide-projektin käyttöön. Tarkoituksemme on täyttää talo taiteella lattiasta kattoon huhti- ja toukokuussa 2020 ja avata tilat näyttelyksi 1.6.-31.7.2020 väliseksi ajaksi. Toteutusta koordinoi vapaaehtoisista koostuvan Purkutaide-projektin tiimi, ja sen vetäjä, graffititaiteilija Jouni Väänänen.

Olemme tehneet erilaisia taidetoteutuksia vuodesta 2016 lähtien seitsemässä tähän käyttöön neuvottelemassamme purkukohteessa Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä ja Helsingissä. Näistä parhaiten tunnettu on vuoden 2016 toteutus Keravan keskustassa, jossa 106 taiteilijaa seitsemästä maasta teki kuuden kuukauden aikana n. 4850 m2 teoksia kolmen vanhan liikekiinteistön sisä- ja ulkoseiniin.

Uudessa kohteessamme (jota kutsumme ”Taiteen kotitaloksi”) on yhteensä 30 huoneistoa: jokaisessa kerroksessa yksi kolmio, kolme yksiötä ja kaksi kaksiota. Sähköjä tai juoksevaa vettä ei tätä kirjoitettaessa ole, mutta asia korjataan ennen taideprojektin toteutusta vähimmäisvaatimustasolle – saamme yhden toimivan vessan, vesipisteen sekä sähköt rappukäytävään ja yhden kerroksen huoneistoihin.

Toivomme saavamme mukaan projektiin eri taiteenalojen edustajia. Aiemmissa vetämissämme toteutuksissa pääfokus on ollut osallistuneiden taiteilijoiden mukaisesti graffiti- ja katutaiteessa. Taiteen kotitalo on aiemmista toteutuksista poiketen tarkoitettu taiteilijoille kaikilta taiteenaloilta. Koska oletettu osallistujamäärä on laajemman skaalan takia suurempi järjestämme avoimen haun.

Alla muutamia kuvia talosta sisältä.

Kiinnostuitko?

Hienoa! Pyydämme täyttämään hakulomakkeen, jonka lisäksi toivoisimme saavamme portfolio-PDF:n (Max. 2 Mb), joka sisältää esimerkkejä aiemmasta tuotannostasi / tuotannostanne. Haku alkaa 25.11.2019. Tiloja aletaan jakamaan taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien käyttöön sitä mukaa kun sopivia hakijoita ilmenee ja haku päättyy, kun tilat on jaettu.

Saapuneet hakemukset pyritään käsittelemään kahden viikon sisällä ja hakijoille vastaamaan välittömästi, kun näin on tehty.

Kaipaatko lisätietoa?

Tämän tekstin alta löytyy vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Mikäli et löydä etsimääsi alta, niin ota yhteyttä palautelomakkeella, ja vastattuamme sinulle liitämme kysymyksen vastauksineen myös tänne muiden jatkoksi.

Lähestyä voi myös suoraan sähköpostitse:
Jouni Väänänen
Taiteellinen johtaja / Purkutaide
jouni.vaananen@purkutaide.com

Kysymyksiä ja vastauksia:

1) Kuka voi hakea mukaan? Tarvitseeko minun olla ammattitaiteilija?

Kuka tahansa. Ei tarvitse. Sekä taiteen ammattilaiset, opiskelijat että harrastajat ovat lähtökohtaisesti tervetulleita mukaan. Suoritamme seulontaa sitä mukaa kun saamme hakemuksia.

2) Millaisia teoksia mukaan halutaan?

Taloa ei pääsääntöisesti ole tarkoitus käyttää taulujen ripustamiseen tai yksittäisten piissien maalaamiseen – ensimmäistä varten on jo olemassa galleriatiloja (harkitsemme tosin yhden kolmion käyttämistä pop up -galleriana) ja toista varten reilusti luvallisia graffitiseiniä. Toivomme näkevämme talossa ensi kesän alussa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti käytössä olevan tilan haltuun ottavia teoksia. Mukaan valittujen taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien teosten toteutukseen tulemme puuttumaan mahdollisimman vähän, vaikka toki tarjoammekin tukeamme resurssiemme puitteissa.

3) Maksetaanko osallistumisesta palkkio?

Valitettavasti ei. Maksaisimme mielellämme kaikille osallistujille palkkion, mutta sellaiseen ei ole olemassa taloudellisia resursseja. Myös oman tiimimme jäsenet tekevät taiteellisen työnsä ilman korvausta.

4) Voinko hakea taiteelliselle työlleni rahoitusta itse?

Ehdottomasti. Rohkaisemme hakemaan kaikkia mahdollisia ja puolimahdottomia työskentelyapurahoja. Mikäli sellaisia varten kaivataan lausuntoja meiltä, niin annamme niitä mielellämme.

5) Maksetaanko osallistujille kulukorvauksia? Entäpä tarvikekorvauksia?

Valitettavasti myös tähän joudumme vastaamaan (ainakin toistaiseksi) kieltävästi. Meillä ei ole sellaiseen rahoitusta olemassa. Haemme toki rahoitusta, ja sekä kulu- että tarvikekorvauksien suhteen olemme toiveikkaampia kuin osallistumispalkkioiden osalta.

6) Jos tarvikekorvauksia ei pystytä maksamaan, niin millä teokset on tarkoitus toteuttaa?

Olemme saaneet tähän mennessä lahjoituksina muutamia satoja litroja (noin 900 litraa 19.11.2019 mennessä) erilaisia ylijäämämaaleja. Nämä ja pieni määrä muita tarvikkeita ja työkaluja on tarkoitus antaa taiteilijoiden vapaaseen käyttöön. Todennäköisesti pystymme tämän lisäksi hankkimaan jonkin verran materiaaleja taiteilijoiden toiveiden mukaisesti. Rohkaisemme käyttämään teosten tuottamisessa materiaaleina myös erilaisia kierrätys- ja jätemateriaaleja. Purkutaiteen oman tiimin jäsenet ovat mm. purkaneet materiaalia teoksiinsa talon käyttämättä jäävistä tiloista ja kehittäneet teoskonsepteja muualta tuodusta jätemateriaalista - taloon on syntymässä mm. installaatio noin 2000 tyhjästä & puhkaistusta spraymaalipurkista. Tarvikkeisiin haettavan rahoituksen lisäksi aiomme myös hakea tarvikesponsorointia yrityksiltä mahdollisuuksiemme mukaan. Muista tarvitsemistaan materiaaleista ja välineistä vastaa kukin taiteilija tai taiteilijaryhmä itse.

7) Jos tästä ei makseta palkkioita eikä kulu- tai tarvikekorvauksia, niin miksi silti hakisin mukaan?

Tämä on kysymys, johon kukin joutuu vastaamaan itse omalta osaltaan. Ymmärrämme erinomaisesti, etteivät tarjoamamme edellytykset ja motivaattorit osallistumiselle ole missään määrin hulppeat. Meille itsellemme motivaationa toimii poikkeuksellinen toimintaympäristö, mahdollisuus päästä tekemään uudenlaisia taiteellisia kokeiluja, itsemme haastaminen ja kehittäminen niiden kautta sekä ajatus siitä, että yhdessä tekemällä voimme saada taloon aikaiseksi merkittävän kokonaisuuden. Siinä samalla on tarkoitus pitää kivaa, grillailla pihalla ja verkostoitua muiden luovien ihmisten kanssa.

8) Onko talon tiloja mahdollista käyttää työtiloina varsinaisen teoksen tekemisen ohessa?

Ehkä. Mahdollisesti. Jossain määrin. Joo, on. Pyritään etsimään sellaiseen tapa ja mahdollisuus. Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että kaksi huoneistoa jätetään yhteistyötiloiksi.

9) Onko ensi kesän näyttely ilmainen kävijöille?

Ei ole. Kävijöiltä (joihin taiteilijoita itseään ei luonnollisesti lasketa) veloitetaan pääsymaksu, jonka suuruus päätetään myöhemmin. Näin tehdään jo siksikin, että kokemus on osoittanut ilmaisiin näyttelyihin ilmestyvän päivästä toiseen sellaisia vakiokasvoja, joiden kanssa henkilökunnalla on jatkuvasti kädet täynnä töitä. Lisäksi on varmaankin vähintäänkin kohtuullista, että edes pääsymaksuista saadaan tuottoa taiteilijoiden kesken jaettavaksi. Tarkoituksena on, että valmis näyttely on kävijöille miellyttävä kokemus, sitä auki pitäville ihmisille rauhallinen ympäristö ja taiteilijoitakin odottaisi lopussa kiitoksena muutakin kuin kauniita sanoja ja lämmintä kättä.

Buy now